
Fiamat 2000 från Costral i Alsace, Frankrike fungerar så att man sätter in tomma flaskor i en karusell bestående av 14 fyllare och sedan flaskan fyllts går den själv över till förslutningen som kan vara antingen kapsyl för
mousserande inför andra jäsningen eller kork för stilla vin. Kapaciteten är stor och förutom att den snabbt fyller och korkar flaskor så injicerar den dessutom inert gas i varje flaska innan korken sätts på plats. Den klarar alltså stora volymer på kort tid men den går också att ställa ner så den går lite långsammare. Det kan vara lämpligt när man vill ta det lite lugnt och inte har så mycket att buteljera.
Inte bara för större vinerier
Trots den imponerande kapaciteten på maskinen kan den ändå användas av vinerier som bara producerar några damejeanner. Vi samlas på en vingård i närheten till en gemensam buteljeringsdag där man ansluter en damejeanne och buteljerar den och sedan ansluter nästa osv. Det är realistiskt att 10 vingårdar kan få sitt vin buteljerat på samma dag samtidig som man har en trevlig dag tillsammans – ett riktigt ”buteljeringsgille”.
Flaskor och korkar
Maskinen kan idag arbeta med 75 cl flaskor av bourgogne- och bourdeaux modell samt med flaskor för mousserande vin. Vi kan ombesörja er beställning på flaskor och korkar/kapsyler.
Här en liten film som visar hur maskinen fungerar
Erfarenheter
Vi har nu buteljerad totalt över 100.000 flaskor för fler än 10 olika vingårdar, och sålunda skaffat en bra erfarenhetsbas. Alla som vi buteljerat hos har upplevt maskinen som mycket effektiv och smidig att arbeta med. Vi har också erfarit att förberedelsearbetet inför själva maskinarbetet är av största vikt för att korta arbetstiden. Det kan handla om viner som inte är klara för buteljering och som skall filtreras/flyttas från en tank till en annan eller att man inte har utarbetade system för att ta hand om buteljerade flaskor i den takt som maskinen matar ut dem. Inför vårt arbete med respektive vingård kommer vi att stämma av/rådgöra hur förberedelserna görs bäst. (Nedan finner ni en PDF på en artikel som mer detaljerat beskriver processen.)
Pris för buteljering
Baspriset är 3 kr per flaska för själva buteljeringsförfarandet. Kostnad för stöd av operatör vid buteljeringen samt en startkostnad tillkommer. Startkostnad innefattar allmän service och uppstart på plats. Operatör krävs till dess erforderlig kompetens kring hantering av maskinen uppnåtts. Kostnad för operatören tillkommer. Önskar ni köpa flaskor och korkar går det också bra. Beroende på mängden och den rådgivning ni behöver så kan vi leverera ett paketpris efter överenskommelse. Hör av er på info@svenskvinteknik.se