Degorgering

Svensk Vinteknik AB hjälper små och stora vinerier att göra mousserande vin på ett professionellt sätt

Vi har bra förutsättningar för att göra mousserande vin av hög kvalitet i Sverige. Med den rätta utrustningen går arbetet lätt och man kan vara några stycken som hjälps åt och har trevligt på samma gång. Vi erbjuder er ett medlemskap i den s.k. Lådan som nu har fler än 30 användare.

Medlemskap i Lådan

Lådan är ett koncept som bygger på en nyttjanderätt som löper årsvis. Syftet är att producenter av vin ska kunna få gemensam tillgång till viktig utrustning för degorgering och slutlig buteljering för mousserande vin.

Utrustningen finns tillgänglig i en särskilt tillverkad trälåda som kan hämtas upp själv av vinproducenten. Nyttjande arrangeras genom ett beställningsförfarande via Svensk Vinteknik. Lådan innehåller:

  • Två st Neckfreezers
  • En Atlas MA Doser
  • En korkmaskin
  • En maskin för att fästa grimma
  • En folierare (ytterligare en folierare kan vi tillhandahålla separat)

Vi erbjuder också tillgång till handledning genom hela processen från skörd till färdig produkt. Vi har Teamsmöten inför skörd, buteljering och degorgering. Du får även möjlighet att skaffa de rätta flaskorna, kapsylerna korkar med mera. Vi rekommenderar att försöka skapa tillfällen där man är flera som degorgerar samtidigt, det underlättar iordningställandet av apparaturen och är dessutom trevligt. Årsavgiften är 500 kr + moms för hobbyodlare och 1000 kr + moms för kommersiella producenter. Som kommersiell får man boka lådan 4 dagar varje gång eftersom man kan ha större volymer att degorgera. 

Här tre länkar till några videos som berättar mer om förberedelse, degorgering och efterarbete

Rulla till toppen